Czarnuszka znana jest także jako czarnucha, kąkolnica, kolendra siewna, kmin czarny albo kminek egipski. Jej nasiona mają cenione prozdrowotne właściwości, dlatego znalazły zastosowanie w kuchni, medycynie naturalnej i kosmetyce. Z nasionek rośliny wytwarza się olej, który był wykorzystywany w celach leczniczych już w czasach starożytnego Egiptu. Nie bez powodu olejek z czarnuszki nazywa się „złotem faraonów”. Jakie właściwości ma ta szczególna substancja i jak ją stosować na co dzień?

Skład oleju z czarnuszki

Olejek tłoczony z nasion czarnuszki w 85% składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych – kwasu oleinowego, linolowego oraz alfa-linolenowego. Substancja zawiera również witaminę E, beta-karoten, fitosterole, biotynę oraz wapń, żelazo, magnez, potas, sód, cynk, selen, aminokwasy i saponiny. Olejek eteryczny wchodzący w skład oleju z czarnuszki ma w sobie limonen, trans-anetol, karwon tymolu, p-cymen, ditymochinon, tymohydrochinon i tymochinon. Ostatni z nich uchodzi za najcenniejszy składnik oleju. Substancja pozyskiwana z nasion ma gorzkawy smak, miodowy kolor i intensywny, korzenny zapach.

Olej z czarnuszki – właściwości lecznicze

Olejek z kminu czarnego wykazuje wyjątkowe prozdrowotne działanie. Najwięcej witamin i cennych właściwości ma olej z czarnuszki tłoczony na zimno. Poniżej szczegółowo opisuję, jak substancja działa na nasze zdrowie.

Olejek z czarnuszki na alergię, infekcje i zapalenie oskrzeli

Olej z kolendry siewnej okazał się znakomitym lekiem dla osób zmagających się z alergiami i często nawracającymi infekcjami górnych dróg oddechowych. Substancja skutecznie łagodzi też katar sienny i – inaczej niż preparaty antyhistaminowe – nie wywołuje skutków ubocznych.

Drogocenne składniki oleju z czarnuszki pomagają w leczeniu zapaleniu oskrzeli i skracają czas choroby. Olejki eteryczne wpływają na rozszerzanie się oskrzeli i ich wydajniejszą pracę. Sprawiają też, że łatwiej odkrztusza się zalegającą w drogach oddechowych wydzielinę.

Olej z czarnuszki na odporność

„Złoto faraonów” obecnie najczęściej stosuje się w celu poprawienia odporności. Można podawać go zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Dzięki składnikom oleju rośnie poziom przeciwciał, co utrudnia drobnoustrojom chorobotwórczym atakowanie organizmu. Warto sięgać po substancję przy obniżonej odporności i w sezonie grypowym.

Na problemy z układem pokarmowym

Olej z czarnuszki może złagodzić dolegliwości takie jak wrzody żołądka i dwunastnicy, refluks, wzdęcia, nadmierne gazy czy zatrucie pokarmowe. Ponadto olej z czarnuszki chroni układ pokarmowy przed bakterią Helicobacter pylori i wspiera pracę wątroby. W dodatku jest pomocny w zwalczaniu pasożytów takich jak tasiemiec czy owsiki.

Na cholesterol i za wysoki cukier

Substancja pozyskiwana z nasion kminku egipskiego skutecznie obniża poziom cholesterolu oraz cukru we krwi. Dzięki temu stosowanie oleju może zahamować rozwój cukrzycy typu II, miażdżycy i wielu chorób układu naczyniowo-sercowego. Dlaczego tak się dzieje? Takie właściwości olej z czarnuszki zawdzięcza obecnym w nim nienasyconych kwasom Omega-3, -6 i -9. Uelastyczniają one ściany naczyń krwionośnych i zapobiegają powstawaniu zakrzepów. Dodatkowo olej z czarnuszki obniża ciśnienie krwi i zapobiega stanom zapalnym.

Właściwości kosmetyczne oleju z czarnuszki

Olejek z nasion czarnuszki coraz powszechniej stosuje się w kosmetyce. Jego pielęgnacyjne działanie obejmuje włosy i skórę. Efekty dostrzegalne są nawet po tygodniu stosowania.

Działanie olejku z kąkolnicy na skórę

Substancja stosowana zewnętrznie łagodzi podrażnienia i zabezpiecza skórę przed poparzeniami słonecznymi. Oprócz tego przyczynia się ona do szybszego gojenia się ran i wspomaga leczenie trądziku, łupieżu, liszaju i AZS. Olej z czarnuszki znakomicie regeneruje naskórek i działa przeciwzapalnie. Nadaje skórze gładkość i przywraca jej blask, ponadto poprawia owal twarzy, dlatego chętnie sięgają po niego dojrzałe kobiety.

Olej z czarnuszki na włosy

Czarnuszka zdecydowanie poprawia kondycję włosów. Olej z nasion rośliny przeciwdziała łysieniu i pozwala pozbyć się łupieżu. Substancja chroni włosy przed wypadaniem i pobudza porost nowych kosmyków, dzięki czemu pasma są gęstsze i mocniejsze. Olej ożywia włosy matowe i łamliwe, dodatkowo zapobiegając ich przetłuszczaniu.

Jak stosować olejek z czarnuszki?

Miodowo-złotą substancję możemy stosować wewnętrznie i zewnętrznie. W celach kosmetycznych najlepiej nakładać olej bezpośrednio na skórę w formie nawilżającego, przeciwstarzeniowego serum. Jeżeli chcemy stosować olejek z czarnuszki na włosy, by poprawić ich kondycję, musimy nałożyć go na kosmyki i skórę głowy na minimum 30 minut. Potem należy umyć włosy szamponem. Olej możemy dodać też do ulubionej maski, by nadawała pasmom jeszcze piękniejszy wygląd.

Jak stosować olej z czarnuszki leczniczo? Najlepiej neutralizować jego smak, mieszając go z sokiem owocowym lub miodem. Olej z czarnuszki możemy też dodawać do potraw albo jako składnik sałatek. Jak dawkować substancję? Zaleca się picie 1 łyżeczki oleju z czarnuszki dwa razy dziennie. Olejek najlepiej spożywać przed lub w trakcie posiłku. W razie wątpliwości warto skontaktować się z lekarzem, dietetykiem albo farmaceutą.

Olej z czarnuszki ma wiele wspaniałych właściwości, dzięki którym naturalnie wspiera nasze zdrowie i urodę. Można stosować go w celach leczniczych i kosmetycznych, by cieszyć się mocą dobroczynnych składników. Zdecydowanie warto mieć buteleczkę oleju w swojej kuchni lub łazience – pamiętajmy jednak, by wybierać najzdrowszy olejek tłoczony na zimno.