Olej rycynowy nazywany jest też olejem z rącznika. To jedna z najpowszechniej używanych substancji w lecznictwie i kosmetyce. Od lat docenia się jej działanie regeneracyjne i wzmacniające. Olejek rycynowy był niezbędnym kosmetykiem naszych babć. Dlaczego warto po niego sięgnąć? Jakie właściwości ma ta substancja? I jak wpływa na kondycję rzęs, włosów, skóry i paznokci?

Jak powstaje olej rycynowy?

Substancję o żółtawym zabarwieniu uzyskuje się z nasion rącznika pospolitego. Roślina musi być odpowiednio przetwarzana, by nie stała się źródłem trującej rycyny. Olejek otrzymuje się poprzez tłoczenie na zimno. Gęsty płyn gotuje się z wodą, by rozłożyć toksyczne substancje pochodzące z rośliny. Dzięki odpowiedniej obróbce olejek jest pozbawiony niebezpiecznych składników. Zyskuje za to rewelacyjne właściwości lecznicze i kosmetyczne.

Za intensywne działanie nawilżające olejku odpowiada gliceryd 18-węglowego kwasu rycynolowego. W skład substancji wchodzi też kwas oleinowy, palmitynowy, linolowy i stearynowy. Olejek rycynowy zawiera również glikozydy flawonowe i kwercetynę. Mają one  właściwości antyoksydacyjne. Innymi słowy – składniki te opóźniają starzenie się struktur komórkowych.

olejek rycynowy

Olej rycynowy – właściwości lecznicze

Olejek rycynowy znany jest przede wszystkim jako środek na przeczyszczenie. Można kupić go bez recepty. Substancja działa miejscowo. Przyspiesza pasaż jelitowy i zapobiega zaparciom. Olej wykorzystuje się też jako składnik leków o działaniu przeciwbólowym, przeciwgrzybiczym, przeciwzapalnym, immunosupresyjnym, przeciwnowotworowym i hepatoprotekcyjnym.

Od wielu lat znane są również lecznicze właściwości okładów z olejkiem rycynowym. Mogą pomagać one na ból głowy, nadciśnienie, hemoroidy, wrzody i inne choroby układu pokarmowego. Ponadto okłady z olejem poleca się na dolegliwości kobiece. Przynoszą ulgę przy włókniakach, cystach jajników, zapaleniach pochwy, jajnika, śluzówki macicy, sutka i szyjki macicy. Warto stosować je również przy problemach z miesiączką.

Jak wpływa olej rycynowy na rzęsy i brwi?

Olejek z rącznika pobudza cebulki rzęs i brwi do działania, co w krótkim czasie zwiększa naturalny przyrost włosków. Zaleca się aplikować substancję za pomocą czystej szczoteczki, by nie dostała się do oczu. Jeśli tak się stanie, podrażni i spowoduje łzawienie. Kuracja z olejkiem rycynowym zdecydowanie zagęszcza i pogrubia rzęsy i brwi. To również niezawodny sposób na przyciemnienie włosków.

Olejek rycynowy – działanie na skórę

Olej rycynowy jest stosowany w pielęgnacji skóry głównie z uwagi na właściwości nawilżające, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Zawarty w nim kwas rycynolowy pozwala szybko pozbyć się trądziku. Żółtawa substancja może też rozjaśniać przebarwienia i spłycać zmarszczki. Ponadto poleca się olej rycynowy na kurzajki i rozstępy.

Kwasy zawarte w olejku głęboko wnikają w skórę, stymulując wzrost zdrowej tkanki. Przedłużają młody wygląd, dbając o nawilżenie i pobudzając produkcję elastyny i kolagenu odpowiadających za jędrność i elastyczność. Naturalny kosmetyk może opóźniać pojawianie się zmarszczek i redukować te istniejące.

Olej rycynowy na włosy – dlaczego warto go zastosować?

Olejek rycynowy sprawdza się znakomicie jako roślinny preparat do pielęgnacji włosów. Zawiera sporo substancji odżywczych, kwasy omega-9, proteiny i witaminę E, dlatego wzmacnia kosmyki i nadaje im zdrowy blask. Olej rycynowy stosowany na włosy wygładza i regeneruje ich strukturę. Regularne stosowanie sprawia, że pasma są lśniące, miękkie, miłe w dotyku i zauważalnie grubsze. Olejek z rącznika zamyka łuski włosowe, co zmniejsza rozdwajanie się końcówek.

Ponadto olej rycynowy pomaga na następujące problemy:

  • suchość i łamliwość włosów
  • osłabienie kosmyków
  • łupież

Po kuracji włosy są silniejsze, gładsze i dobrze nawilżone. Trzeba jednak uważać na przyciemniające działanie olejku. Pasma mogą przybrać intensywniejszy lub ciemniejszy odcień.

olejek rycynowy

Olejek rycynowy na paznokcie i suche pięty

Olej rycynowy dba nie tylko o skórę, rzęsy, brwi i włosy, ale również o nasze paznokcie. Stosowany regularnie, wzmacnia ich płytkę i przyspiesza regenerację uszkodzeń. Ponadto olejek rycynowy zapobiega pękaniu skórek. Paznokcie i skóra wokół nich stają się silniejsze i odżywione.

Olejek z rącznika świetnie radzi sobie również ze zrogowaciałym naskórkiem stóp i popękanymi piętami. Możemy stosować go także na odciski. Po całym dniu chodzenia warto nasmarować stopy olejem i założyć bawełniane skarpetki. To fantastyczny sposób na pozbycie się stwardniałego naskórka i złagodzenie bólu.

Jak stosować olej rycynowy w pielęgnacji?

Substancja pozyskiwana z rącznika pospolitego może być składnikiem kosmetyków albo dodatkiem, który wzbogaci ich działanie. Do pielęgnacji skóry, rzęs, włosów i paznokci zazwyczaj stosuje się czysty olej rycynowy. Ma gęstą konsystencję, dlatego lepiej używać go w małych ilościach.

Przy problemach z trądzikiem czy kurzajkami, warto przemyć zmianę skórną wacikiem nasączonym olejkiem. Po godzinie należy zmyć substancję wodą. Przy nasilonym trądziku najlepiej zostawić olejek na twarzy na noc.

Olejek rycynowy stosowany jest też do demakijażu, często do oczyszczania metodą OCM. Substancja znakomicie usuwa nadmiar sebum, silikony i wszelkie zanieczyszczenia. Olej należy mieszać z innym olejem kosmetycznym, np. lnianym. Po aplikacji olejek zmywa się okładem z ręcznika namoczonego w ciepłej wodzie. Wraz z substancją usuwa się zanieczyszczenia, nawet te tkwiące w głębszych warstwach skóry.

A jak stosować olej rycynowy na włosy? Można nałożyć go na całej długości i pozostawić na 15 minut. Po tym czasie pasma trzeba umyć szamponem. Olejek można wsmarować też w same końcówki. Zwykle wymagają one silniejszego działania nawilżającego. Olej rycynowy można także nałożyć na skórę głowy, ale w tym przypadku lepiej zmieszać go z oliwką lub innym lżejszym olejkiem.

Olejek rycynowy w celach leczniczych – jak wykorzystać jego działanie?

Przygotowanie leczniczego okładu z olejem rycynowym jest bardzo proste. Złożony kawałek miękkiego materiału nasącza się lekko podgrzaną substancją i przykłada do bolącego miejsca. Okład można przykryć folią i zostawić na kilka godzin. Po zdjęciu okładu skórę przemywa się roztworem z łyżeczki sody oczyszczonej i szklanki ciepłej wody.

A jak zastosować olej rycynowy na przeczyszczenie? Należy podać doustnie 1-2 łyżki stołowe. Już taka dawka ułatwia wypróżnienie. Na efekty czeka się od 2 do 6 godzin. Specyfiku nie można jednak używać wewnętrznie przy jakichkolwiek stanach zapalnych i schorzeniach układu pokarmowego.

Olej rycynowy – przeciwskazania i środki ostrożności

Olejku z rącznika na przeczyszczenie nie wolno stosować w ciąży. Substancja może nasilać skurcze macicy i przyczynić się przez to do poronienia albo przedwczesnego porodu.

Olejek rycynowy stosowany zewnętrznie jest bezpieczny dla większości osób. Niektórych może jednak uczulać. Przed zastosowaniem substancji warto więc wykonać tekst alergiczny na niewielkim kawałku skóry. Jeśli zaobserwujemy objawy nietolerancji czy nadwrażliwości, zrezygnujmy z jej używania.

Olej rycynowy ma niezwykłe właściwości zdrowotne, nawilżające i wzmacniające. Jego używanie wpływa korzystnie na samopoczucie, kondycję włosów i paznokci, a także poprawia stan skóry, rzęs i brwi. Olejek z rącznika kosztuje niewiele, a może zaoferować nam wszechstronne działanie upiększające. Skorzystajmy więc z mądrości naszych babć i wypróbujmy olej rycynowy w codziennej pielęgnacji.