Dietetycy nie mają wątpliwości, co do tego, że awokado powinno zająć ważne miejsce w codziennym jadłospisie. Ciągle jeszcze mamy jednak do czynienia z owocem stosunkowo mało znanym w Polsce. Nawet zwolennicy zdrowego stylu życia sięgają po nie rzadziej niż powinni. Warto więc jeszcze raz przyjrzeć się jego właściwościom i polubić awokado.

Od czego zacząć przygodę z awokado?

Jeszcze zanim zaczniemy analizować zalety awokado, musimy poczynić pewne zastrzeżenie. Choć owoc ten cieszy się dużą popularnością, dobrze jest podchodzić do niego z pewnym dystansem. Rozliczne zalety, jakie posiada awokado, są charakterystyczne przede wszystkim dla owoców odznaczających się wysoką jakością. Jeśli awokado nie jest świeże, może się okazać, że nie odda nam nawet części swoich zalet. Problem jest tym poważniejszy, że nie mamy do czynienia z owocem rosnącym w Polsce. Egzemplarze, które spotykamy w sklepie zwykle mają więc na swoim koncie długą podróż, nie zawsze odbywającą się w dobrych warunkach. Ocena jakości awokado nie jest, na szczęście, skomplikowana. Wystarczy przyjrzeć się skórce tego owocu upewniając się, że nie ma skaz. Tylko wyczuwalnie miękkie owoce nadają się do spożycia. Te twarde lepiej pomijać.

Awokado na odchudzanie

Gdy już wiemy, że awokado, które kupiliśmy, rzeczywiście zasługuje na naszą uwagę, możemy zacząć zastanawiać się nad tym, jak w praktyce wykorzystać możliwości, jakie otwiera przed nami. Okazuje się przy tym, że mamy do czynienia z owocem zachwycającym nieoczekiwanymi zaletami. Choć awokado ma w swoim składzie zarówno sporo tłuszczu, jak i kalorii, okazuje się, że może stanowić ważny element diety wszystkich tych osób, którym zależy na pozbyciu się nadmiaru kilogramów. Sekret owocu tkwi zresztą właśnie we wspomnianych już tłuszczach. Mamy w ich przypadku do czynienia przede wszystkim z nienasyconymi kwasami tłuszczowymi, a te nie tylko zmniejszają ryzyko miażdżycy, ale również pozwalają na skuteczną walkę z wysokim poziomem „złego” cholesterolu. Kwasy te poprawiają również nasz metabolizm. Tu warto wspomnieć i o tym, że awokado charakteryzuje spora zawartość błonnika. Jego regularne spożywanie może być więc skutecznym sposobem na walkę z pokusą podjadania.

Wolniejsze starzenie

Nasze organizmy starzeją się. To naturalny proces, którego nie da się zahamować. Nie oznacza to jednak, że musimy się z nim godzić. Dobrze odżywiając organizm wpływamy na to, że jego skutki nie są aż tak dobrze widoczne, a jednocześnie rozciągają się w czasie. Awokado sprawdza się w tym kontekście szczególnie dobrze. Zawiera dużo witaminy C, A oraz E, jest też bogate w witaminy z grupy B. Jego skład umożliwia sprawne oczyszczanie organizmu z toksyn, jest też cennym wsparciem w walce z wolnymi rodnikami. Regularne jedzenie tego owocu nie tylko poprawia wygląd skóry, ale również wzmacnia układ immunologiczny, a to sprawia, że organizm nie musi nieustannie zużytkować swoich sił na walkę z zagrożeniami z zewnątrz.

Awokado dla zdrowych oczu

Ostatnie lata to czas, w którym szczególnie wiele uwagi poświęca się oczom i ich kondycji. Okazuje się, że awokado może być sojusznikiem wszystkich tych osób, które, z konieczności, są w stanie spędzać długie godziny przed monitorem komputera. Posiada w swoim składzie zarówno luteinę, jak i zeaksyntynę – jedne z najcenniejszych składników pozwalających na cieszenie się sokolim wzrokiem przez długie lata. O awokado coraz częściej mówi się zarówno w kontekście profilaktyki zaćmy, jak i zwyrodnienia plamki żółtej.