Produkt dnia
Lavera Pasta do zębów DLA DZIECI - TRUSKAWKA i MALINA 75 ml
Lavera Pasta do zębów DLA DZIECI - TRUSKAWKA i MALINA 75 ml
12,30 zł 9,99 zł 10,00 zł 8,12 zł
szt.
LAVERA Pasta do zębów BEZ FLUORU z bio echinaceą i propolisem 75 ml
LAVERA Pasta do zębów BEZ FLUORU z bio echinaceą i propolisem 75 ml
9,49 zł 8,40 zł 7,72 zł 6,83 zł
szt.
TAPIOKA (skrobia z manioku) BIO 400 g - BIO PLANET
TAPIOKA (skrobia z manioku) BIO 400 g - BIO PLANET
5,33 zł 4,99 zł 4,94 zł 4,62 zł
szt.
FRUPP liofilizowany baton owocowy MALINA 10 g
FRUPP liofilizowany baton owocowy MALINA 10 g
2,29 zł 1,89 zł 2,12 zł 1,75 zł
szt.
FRUPP baton owocowy TRUSKAWKA 10 g
FRUPP baton owocowy TRUSKAWKA 10 g
2,29 zł 1,89 zł 2,12 zł 1,75 zł
szt.
PROVED Witamina Słońca D3 NattoFit + K2 MK7 w jednej butelce 20ml/600 kropli
PROVED Witamina Słońca D3 NattoFit + K2 MK7 w jednej butelce 20ml/600 kropli
94,00 zł 89,00 zł 87,04 zł 82,41 zł
szt.
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

JOGURT VIVO bakterie probiotyczne jogurtowe

Dostępność: wycofany z oferty
Cena: 7,99 zł 7.99
Cena netto: 6,50 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 5
Producent: VIVO - jogurt domowy
Kod produktu: DA19-28764

Opis

JOGURT VIVO - bakterie probiotyczne jogurtowe

Cena dotyczy zakupu 1 fiolki. Kartonik zbiorczy mieści 4 fiolki.

Skład: Streptococcus salivarius ssp. thermophilus, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus, Lactococcus lactis ssp: lactis, diacetylactis, cremoris.

Jogurt VIVO to zakwaska do przygotowania w warunkach domowych ukwaszonego jogurtu. Można go przygotować z mleka krowiego, koziego lub z dowolnego mleczka roślinnego.

Z 1 fiolki przygotowujemy do 2 litrów jogurtu probiotycznego. A z 1 jogurtu można przygotować jeszcze 2 razy po 2 litry. Czyli z jednej fiolki przygotować można do 6 litrów jogurtu probiotycznego co jest oszczędnością w stosunku do jogurtów gotowych, nie wspominając o świeżości, probiotyczności i wysokiej aktywności kultur. Po uzyskaniu 6 litrów należy zmienić fiolkę.

Jogurt Vivo zawiera ukwaszające mleko paciorkowce, bakterie kwasu mlekowego trzech gatunków, pałeczkę bułgarską i acydofilną. Bakterie te rozwijając się wspólnie wywarzają wysokie stężenie kwasu mlekowego, który ma szkodliwy wpływ na bakterie chorobotwórcze. Dzięki temu regularne spożywanie jogurtu zmniejsza ryzyko chorób układu trawiennego i zakażeń w przewodzie pokarmowym.


Zalety spożywania jogurtu

Jogurt gasi pragnienie i głód, przywraca siłę i energię. Zalecany w diecie osób w każdym wieku, jednak szczególnie cenny w diecie seniorów, kobiet w ciąży i matek karmiących. Codzienne spożywanie jogurtu pokrywa zapotrzebowanie organizmu na aminokwasy, sole wapnia, witaminy i inne składniki odżywcze - ważne dla każdego z nas. Jest on też szczególnie przydatny dla sportowców i osób wykonujących zwiększone wysiłki fizyczne lub psychiczne.

Jogurt normalizuje trawienie, wspomaga wydalanie szkodliwych, toksycznych substancji z organizmu. Bakterie jogurtu wytwarzają znaczące ilości kwasu mlekowego, który hamuje wzrost bakterii powodujących różne choroby, w tym żołądka i dwunastnicy. Codzienne spożywanie jogurtu wzmacnia układ odpornościowy, zmniejsza częstość występowania ostrych zakażeń wirusowych dróg oddechowych, przeziębień i zaburzeń jelitowych.

Regularne spożywanie żywego jogurtu zwiększa tempo przemiany materii. To przyczynia się do normalizacji masy ciała i zawartości tkanki tłuszczowej.

Jogurt Vivo polecany jest dla:

  -  osób w każdym wieku, w codziennej diecie,
  -  dla kobiet w ciąży i karmiących piersią,
  -  osób uprawiających sport oraz mających zwiększony wysiłek fizyczny,
  -  osób chcących poprawić odporność,
  -  dla dzieci i młodzieży w wieku 1-18 lat,
  -  seniorów,
  -  osób pragnących schudnąć,
  -  osób chcących odbudować mikroflorę,
  -  osób po leczeniu, w trakcie rekonwalescencji.

 

Przygotowanie jogurtu i kefiru domowym sposobem:

 

Uwaga!

Wszystkie naczynia, które będą w kontakcie z mlekiem muszą być czyste. Zaleca się, aby najpierw wyparzyć je wrzątkiem.
  1. Buteleczkę zawierającą sproszkowaną Zakwaskę, należy wypełnić do połowy mlekiem o temperaturze pokojowej, zakręcić szczelnie nakrętkę i wstrząsać buteleczką, aż do całkowitego rozpuszczenia się proszku w buteleczce. Jeżeli trochę proszku sklei się na dnie, należy np. odwrotną końcówką łyżeczki dokładnie rozetrzeć aby rozpuścił się w mleku i uzyskał możliwie drobną konsystencję.
  2. Po przygotowaniu Zakwaski należy przygotować 1 lub 2 litry mleka pasteryzowanego.
    • W przypadku mleka "prosto od krowy" należy je zagotować i schłodzić do temperatury 37-40 stopni C.
    • Mleko pasteryzowane nie wymaga gotowania. Aby uzyskać odpowiednią temperaturą należy 1 litr mleka zagotować, drugi schłodzić w lodówce. Następnie zmieszać mleko ciepłe z zimnym, uzyska się wtedy temperaturę około 37-40°, idealną do namnażania się kultur bakterii. Mleko można też podgrzać do temperatury 37-40° sprawdzając temperaturę kuchennym termometrem.
  3. Następnie należy wlać zawartość buteleczki do przygotowanego wcześniej mleka i dokładnie wymieszać.
  4. Całość można pozostawić w garnku, w którym wcześniej podgrzewało się mleko (garnek będzie oddawał ciepło potrzebne bakteriom do namnażania się). Garnek należy dokładnie przykryć i zaizolować (np. ręcznikiem lub kocem), następnie odstawić w ciepłe miejsce. Mleko z bakteriami można też przelać do naczynia typu termos, słoik z pokrywką lub miski z pokrywką. Aby zapobiec utracie ciepła, naczynie to należy owinąć dużym ręcznikiem lub kocem.
  5. Naczynie należy pozostawić przez 8-10 godzin w ciepłym miejscu, bez przeciągów i w spokoju (nie mieszać). Ukwaszone mleko ma gęstą konsystencję. Jeśli użyto termosu, należy po ukwaszeniu jego zawartość przelać do naczynia do przechowywania np. słoika, miski, itp.

Gotowy produkt przechowujemy w lodówce nie dłużej niż przez 7 dni.

Wszystkie dodatki smakowe, owoce itp. należy dodać do jogurtu bezpośrednio przed spożyciem.

Jogurt można przygotować również w jogurtownicy lub thermomixie – zgodnie z instrukcją dla tych urządzeń.

Dane techniczne

bez glutenu Tak

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Click Shop | Hosting home.pl